Søren Schow

Gruppeformand for Venstre Bornholm

Mindeord om Niels Anker Kofoed

17. maj 2018

16. maj 2018

Af Søren Schow/Niels Plum

Refleksioner ved Niels Anker Kofoed og Rita Kofoeds død.

Det er ikke mange år siden Niels Anker kørte rundt her i nabolaget i sin rød hvide 2 CV eller på cykel med sidespejl og beskyttelsesbriller, jo Niels Anker var sin egen på den fede måde. Hvis man var tidligt oppe kunne man møde Rita på sin morgentur Nørremark rundt. De nød det rolige liv efter en travl politisk karriere med lange møder og savnet af ægtefællen.

Jeg husker Niels Anker i perioden hvor han sad i folketinget og vi var afsted til Venstres Landsmøde, da inviterede han altid til frokost for hele forsamlingen fra Bornholm. Her fik vi de sidste historier fra Folketingsgruppen og ellers mulighed for at spørge lidt ind til specifikke emner. Var der bornholmske journalister med blev de også inviteret, det gode forhold til pressen skulle plejes.

At landbrug og fiskeri samt EU havde den store interesse viste sig også under hans tid som landbrugs og fiskerminister, samt i hans perioder i Europa Parlamentet. Det store politiske vid nød vi godt af i Venstre hvor vi til forskellige arrangementer blev indviede i problematikker der strakte sig ud over den lokalpolitiske interesse. Som ung politisk interesseret var det en gave, at høre om spændvidden fra det lokalpolitiske via det landspolitiske til det europæiske, det var Niels Anker eminent til.

Niels Anker forstod betydningen af netværket og at det politiske netværk begynder i den lokale vælgerforening og dennes medlemmer, derfor kunne man også se dem begge møde frem og støtte så godt de kunne. Forleden så jeg et billede af en meget ung Niels Anker deltage i en privat sammenkomst på Juelsgaard i Bodilsker sammen med en del ældre bønder, kernevælgerne skulle plejes.

Selv om Niels Anker kunne sige, at han ikke ville blande sig i politiske sager efter han stoppede i aktiv politik, kunne man godt modtage et telefonopkald, hvis han lige skulle have luftet lidt ud, altid i den gode tone forstås.

Nu er Niels Anker Kofoed og Rita Kofoed ikke længere, men deres minde vil være til stede i Venstre Bornholm i mange år endnu, tak for jeres bidrag igennem jeres tid.

Æret være Niels Anker Kofoed og Rita Kofoeds minde.