Søren Schow

Gruppeformand for Venstre Bornholm

Flere penge til forsvaret

19. august 2017

I ugens løb har Det Konservative Folkeparti udtrykt ønske om, at der gives flere penge til det danske forsvar blandt andet på grund af et øget trusselsbillede fra øst.

Venstre har tidligere været uden med samme meldinger om at styrke forsvaret. Dermed tegner der sig et billede af, at regeringen prioriterer dette område højt.

Fra Bornholms side kan der kun være tilfredshed med de udmeldinger af flere årsager. Når jeg ser på det politiske billede i verden og også hvad der ligger i nærheden af os, så kan jeg godt blive en smule urolig. Vi ser et øget tryk fra Russisk side, både hvad angår invasionen i Ukraine og pres på de Baltiske lande, men også ad politisk vej med gasleverancer til Centraleuropa. Med gasleverancen tænker jeg på den magt der følger med. Ved politiske uenigheder kan der lukkes for tilførslen. Dette skete i Ukraine. Det kan også ske i Europa.

Samtidig ved vi, at Rusland simulerede et angreb på Bornholm i forbindelse med Folkemødet for et par år siden. Dette har gjort til, at NATO’s militære tilstedeværelse i Østersøen omkring Bornholm også er øget markant. Det mest frygtindbydende eksempel på det var efter min mening, da de to B52 bombefly overfløj Bornholm under Folkemødet. I det daglige oplever man russiske jagerfly der presser Danmark til at sende vores jagerfly i luften for at markere ”hertil og ikke længere” grænsen i luftrummet.

Samtidig kan vi høre fra den amerikanske præsident, at vi skal yde vores bidrag til Nato, hvilket vi ikke gør i øjeblikket, ellers vil vi ikke være under fællesskabets beskyttende vinger.

Som bornholmer så kender man jo historien fra tidligere om afslutningen på 2. verdenskrig og den efterfølgende russiske besættelse af Bornholm. Også i 70’erne hvor enkeltpersoner forsøgte sig med politisk asyl efter, at have landet deres fly på nogle marker i Poulsker. Vi lå på grænsen mellem øst og vest, og den situation har ikke ændret sig så meget.

Derfor kan jeg kun støtte, at der bliver prioriteret flere ressourcer til militæret i Danmark. Vi har desuden faciliteterne til flere styrker på Almegårds kaserne. Den mulighed skal være åben for regeringen.

TU-95

Dette billede fra 2014 viser det russiske bombefly TU-95, kaldet »Bjørnen«. Billedet er taget fra en dansk F-16-jager, der befandt sig 200 meter over det russiske fly.